Werkzaamheden aan baarhuisje Restauratie Oude Begraafplaats in Genemuiden

De gemeente Zwartewaterland gaat dit voorjaar de Oude Begraafplaats aan de Blokhuisweg in Genemuiden opknappen. De voorbereidingen voor het onderhoud starten op 18 april. Het giet-smeedijzeren hek en het baarhuisje worden gerenoveerd. De werkzaamheden zijn eind juni afgerond.

Zwartewaterland heeft een rijke geschiedenis van gebouwen en bijzondere objecten. Daar is de Oude Begraafplaats aan de Blokhuisweg 5 Genemuiden een voorbeeld van. De gemeente Zwartewaterland zet zich in voor het beschermen van dit historisch erfgoed.

De begraafplaats werd al in 1828 in gebruik genomen. Het baarhuisje, dat op de begraafplaats staat, werd gebouwd in 1871. De monumentale onderdelen van de begraafplaats gaat de gemeente dit voorjaar restaureren. Tijdens de werkzaamheden blijft de begraafplaats toegankelijk voor bezoekers.

Neo-gotische pinakels
Het stucwerk van de bakstenen muren van het baarhuisje wordt hersteld, waarna de muren opnieuw worden geschilderd. De letters en ornamenten op het baarhuisje worden gerestaureerd. Verder worden ook de 3 neo-gotische pinakels gerestaureerd. Deze torentjes worden gedemonteerd en op een andere locatie gerestaureerd. Daarna worden de pinakels teruggeplaatst.

De giet-smeedijzeren hekken rondom de begraafplaats aan de Blokhuisweg worden gerepareerd en gecoat. Ook dit gebeurt op een andere locatie. Daarvoor wordt het hekwerk op 25 april gedemonteerd en vervoerd. Met het terugplaatsen van het hekwerk eind juni worden de restauratiewerkzaamheden aan de Oude Begraafplaats afgerond. De werkzaamheden worden begeleid door restauratie-architect Bureau Stiel.

Cultuurhistorische betekenis
Wethouder Maarten Slingerland is blij dat de restauratie kan starten. “Met de monumentale ingang, het baarhuisje en de ligging aan het stadspark is de cultuurhistorische betekenis van de begraafplaats een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Genemuiden”, aldus de wethouder. “We gaan verantwoord met monumenten in onze gemeente om. Daarom zetten we ons ervoor in om de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarden van deze begraafplaats in oude glorie te herstellen.”

Restauratie door Heldoorn Restauraties & Gevelwerken

Heldoorn Restauraties & Gevelwerken is gestart met het restauratieproject Oude Begraafplaats in Genemuiden. Deze historische plek krijgt de aandacht die het verdient, waarbij verschillende delen grondig worden aangepakt.

Fundering en metselwerk
Als eerste wordt het hekwerk aan de linkerzijde van de begraafplaats verwijderd. De fundering en het metselwerk waarop het hekwerk staat, zijn ernstig beschadigd door de kracht van boomwortels. Na het verwijderen van het hekwerk zal het team deze schade grondig herstellen.

Baarhuisje
Daarnaast wordt het baarhuisje aan de buitenzijde volledig gerestaureerd. Dit omvat nieuw stucwerk, fris schilderwerk, en het restaureren van de pinakels. De zorgvuldige aanpak van deze elementen zal de uitstraling van het baarhuisje aanzienlijk verbeteren.

Toegangshek
Een ander belangrijk onderdeel van het project is het toegangshek van gietijzer. Ook dit hek wordt volledig gerestaureerd om het weer in zijn oorspronkelijke glorie te herstellen. Het authentieke karakter van het hek zal behouden blijven, terwijl het toch stevig en duurzaam zal zijn voor toekomstige generaties.

Dit project draagt bij aan het behoud van het historische erfgoed van Genemuiden en zorgt ervoor dat de begraafplaats weer een waardige en mooie plek wordt voor herdenking en rust.

Meer weten over dit project? Neem contact met ons op of voor nadere informatie kunt u ook contact opnemen met Team Communicatie van de gemeente Zwartewaterland: communicatie@zwartewaterland.nl.