Jarenlange ervaring in restauratie en renovatie van gevels

Het aanzicht van de buitengevel bepaalt in hoge mate de eerste indruk van een gebouw. Heldoorn Restauraties & Gevelwerken heeft jarenlange ervaring in de restauratie en renovatie van gevels. We hebben al vele rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten onder handen gehad. Van gevelreiniging tot het (stofarm) uithakken en vernieuwen van het voegwerk. En van het herstellen van scheuren in de gevel tot herstel van (sier)metselwerk.

Heldoorn Restauraties & Gevelwerken is gecertificeerd restauratievoegbedrijf en is door distributeur Thor Helical aangewezen als gecertificeerd scheurhersteller. 

Wij zijn aangesloten bij Stichting Voeggarant en gecertificeerd door de Stichting ERM (Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg).

Eén van onze specialismen is de restauratie van religieus erfgoed. Kloosters, kerken, kapellen, basilieken en andere religieuze gebouwen zijn bij ons in goede handen. De grote variëteit aan kerkelijke gebouwen maakt dat ieder project uniek is. Wij informeren je graag persoonlijk over onze werkwijze bij deze projecten. Uiteraard kun je ook bij ons terecht voor de restauratie van andere (monumentale) gebouwen en woningen.

De experts

Onze gevelexperts staan steeds weer voor je klaar om met de juiste expertise de specifieke
vraagstukken van jouw gevel of pand adequaat aan te pakken.

Werkwijze

Frederik Heldoorn

Werkwijze

Jacco Landman

Frederik Heldoorn van Voegbedrijf Heldoorn restaureert gevels en heeft aandacht voor uw voegwerk

Onze werkwijze

Heldoorn Restauraties & Gevelwerken is gespecialiseerd in de restauratie van gevels. Of het nu om een rijksmonument, een gemeentelijk monument of een nieuwere woning gaat, wij brengen de gevel weer terug in de originele staat. Met waar mogelijk aandacht voor authentieke materialen en altijd door ambachtelijk vakmanschap. We werken hierbij met de zogenaamde ‘restauratieladder’. Deze restauratieladder geeft een voorkeursvolgorde voor het type ingreep in een monument aan en biedt hierdoor een handvat aan alle betrokken partijen.

Veelgestelde vragen

Het verwijderen van bestaand voegwerk is uiteraard nodig voor een stabiele ondergrond van het nieuw aan te brengen voegwerk. Het probleem hierbij is echter dat dit vaak enorme hoeveelheden stof met zich meebrengt. Wij zijn specialist in het stofarm verwijderen van voegwerk. Dit houdt in dat met professionele machines het oude voegwerk verwijderd wordt zonder dat we hierbij de stenen of het metselwerk beschadigen en zonder dat er grote hoeveelheden stof vrijkomen. Na het verwijderen van het oude voegwerk zal de gevel onder hogedruk worden afgespoten om een stofvrije en schone hechting voor de nieuwe voeg te verkrijgen. Na deze bewerkingen is de gevel klaar om van nieuw voegwerk te worden voorzien.

Ook voor het uitboeten van metselwerk kunt u bij ons terecht. Wanneer metselwerk voorzichtig wordt verwijderd om later terug te plaatsen, dan wordt dit uitboeten genoemd. Op deze manier kunnen we uw voegwerk zo specifiek mogelijk behandelen en gedetailleerd bewerken.

Aan het reinigen van een gevel zitten veel voordelen en is zeker het overwegen waard. Met gevelreiniging zorg je ervoor dat de gevel er weer als nieuw uitziet en dat vochtproblemen vermeden worden. We hebben hiervoor een aantal verschillende mogelijkheden. Zo kunnen we uw gevel bijvoorbeeld zandstralen, vochtstralen, nevelstralen, stoomreinigen of chemisch reinigen. Het is natuurlijk van het pand afhankelijk welke manier van gevelreiniging het meest geschikt is. Neem contact met ons op voor de perfecte oplossing!

Bij voegwerk maken we een onderscheid tussen de lintvoeg (horizontale voegen) en de stootvoeg (verticale voegen). Zeer dunne voegen worden ook wel naaldvoegen genoemd. Gaat uw voorkeur uit naar een ambachtelijke snijvoeg of knipvoeg? Of wilt u liever een glad platvolle of een geborstelde voeg? Hier kunt u alle benodigde informatie vinden.

Voegwerk heeft twee functies: een technische en een esthetische. De technische functie van voegen draait om de afvoer van water dat op de gevel komt. Voegen zijn zo vormgegeven dat ze ervoor zorgen dat de waterafvoer optimaal verloopt. Een voeg moet ook kunnen ademen: vocht in de gevel moet via natuurlijke weg kunnen drogen. In dat proces spelen de voegen een belangrijke rol. En verder worden voegen ook gebruikt om de gevel te verfraaien. Niet voor niets zijn er allerlei verschillende voegen.

Voegwerk kan heel lang mee, variërend tussen de 50 en 100 jaar. Eigenaren of monumentenwachters kunnen op het oog schade signaleren aan de voegen, maar er kunnen bijvoorbeeld ook donkere plekken op de gevel zichtbaar zijn, als teken van een vochtprobleem. De vraag is dan wat daarvan de oorzaak is: zit het in het voegwerk of heeft het misschien te maken met isolatiemaatregelen van binnenuit?

Vaak kloppen klanten bij ons aan met het idee dat ze al het voegwerk in hun gevel moeten vervangen. Maar dat hoeft juist vaak niet en dat willen we ook niet. Wij werken via de restauratieladder en dat betekent dat compleet vernieuwen pas de laatste keus is. Wij werken toe naar een gevel met voegwerk dat technisch goed is. We vervangen alleen die stukken waar de waterafvoer of de samenhang van de mortel niet meer op orde is. En natuurlijk letten we ook op het esthetische aspect. We doen dus zo weinig mogelijk, dat scheelt voor de eigenaar ook nog eens in de kosten.

Het bouwjaar geeft ons al veel informatie over welke voegmortel er oorspronkelijk gebruikt is en daar zullen wij dan ook voor kiezen. En we kijken niet alleen naar de samenstelling van de voegmortel, maar ook naar de samenstelling van de legmortel waarmee is gemetseld. Dat moet goed op elkaar aansluiten. Niet voor niets zijn wij ook gecertificeerd voor metselwerk: je moet voeg- en metselwerk als één geheel zien. Er wordt soms te gemakkelijk gedacht over hoe metselwerk in elkaar zit, het is meer dan een ‘muurtje’. Naast de samenstelling van de mortel, kijken we ook naar de kleur van de voeg. Wij maken voorafgaand aan het voegen altijd meerdere proefstukken, we willen immers zo dicht mogelijk bij de bestaande kleur komen. Samen met de Monumentenwacht of de gemeente bepalen we welke kleur voldoet.

Het volledig vervangen van voegwerk is bij een monument vergunning plichtig. Bij kleiner herstelwerk is dit niet altijd het geval. Wij informeren onze klanten daarover en als ze het willen, verzorgen wij ook de vergunningaanvraag.

Die vraag krijg ik vaak van ‘monument’ eigenaren. Dan hebben ze bijvoorbeeld een mooie knipvoeg gezien bij een pand in de buurt en dan willen ze die ook wel voor hun pand. Maar je kan geen voeg aanbrengen die niet aansluit bij de bouwhistorie van het pand. Je moet terug naar hoe het was. Ons doel is behoud van het fysieke uiterlijk, met oog voor hoe het metselwerk in elkaar zit.  Gelukkig merken mensen dat hun pand altijd opknapt van het herstellen van het voegwerk. Dat maakt het ook dankbaar werk.

Zijn je vragen nog niet beantwoordt? Voor andere vragen kun je ons altijd mailen of bellen. Of vul ons contactformulier in. 

Stofarmuithakken is een precies werk. Voegbedrijf Heldoorn heeft aandacht voor precies werk in restauratie

Downloads

G-rekening
overeenkomst

Certificaat
Historisch Metselwerk

Certificaat
Historisch Voegwerk

Verklaring
betalingsgedrag 
ketenaansprakelijkheid

Verklaring
betalingsgedrag
Loonheffingen

Verklaring
betalingsgedrag
inleners-aansprakelijkheid

Verklaring
betalingsgedrag 
nakoming fiscale
verplichtingen

Waarin kunnen wij je helpen?