Voegen

De voeg bepaalt in sterke mate de uitstraling van uw woning of gebouw. Het type voeg, de kleur en de gebruikte materialen zijn hierbij belangrijk. Wij zijn een gecertificeerd voegbedrijf en hebben veel ervaring met restauratiewerkzaamheden aan gevels van monumentale panden. Ook voegwerk bij nieuwbouw en bestaande bouw voeren wij graag uit. Gaat je voorkeur uit naar een ambachtelijke snijvoeg of ga je voor de knipvoeg? Een glad platvolle of een geborstelde voeg is echter ook mogelijk. In het maken van de juiste keuze denken we graag met je mee.

Voegsoorten

Kenmerken van een kalkvoeg
Een kalkvoeg wordt veel toegepast bij rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. De kalkvoeg is altijd zachter dan of even zacht als de omringende baksteen. Dat is een waardevolle eigenschap bij buitenmuren. Die moeten immers veel vocht kunnen transporteren: van binnen naar buiten en van buiten naar buiten bij neerslag. Vochttransport vindt plaats via de weg van de minste weerstand. In geval van kalkmortel is dat de voeg. Kalkvoegen nemen eenvoudig vocht op en kunnen het ook weer snel afstaan. En als er een keer iets kapot vriest is het de voeg en niet de baksteen, want die neemt minder snel vocht op.

Voordelen van een kalkvoeg:

  • De grotere elasticiteit en vervormingscapaciteit: kalkmortels kunnen langer vervormingen in het metselwerk ‘opnemen’ en scheuren minder snel dan cementmortels.
  • Door de open poriënstructuur van kalk is de waterdampdoorlaatbaarheid groter dan bij cementmortels, wel twee keer zo groot.
  • Kalk bestaat uit fijnere deeltjes, waardoor de watervasthoudendheid groter is dan bij een cementmortel.
  • Kalk heeft een grotere plasticiteit, waardoor het met de blote hand hanteerbaarder is dan bij een cementmortel.

Kenmerken van een cementvoeg
Bij een cementvoeg is de baksteen vaak het zachtste en meest poreuze onderdeel. Gevolg: de baksteen neemt het vocht op en kan het niet door de voegen verder transporteren. Daarom moet het vocht ook weer via de baksteen uitdampen. Als het vriest kan de steen gemakkelijker kapot vriezen en zijn afgeschilferde bakstenen het resultaat. Cementmortels worden door metselaars graag toegepast omdat je er sneller mee kunt bouwen en omdat ze beter waterdicht zijn wat juist een probleem is bij ‘zachte bakstenen’. Cementmortels kun je alleen toepassen bij harde baksteen. Bij twijfel over de hardheid van de steen geldt de regel: zachte kalkvoeg aanbrengen.

Let op! Cementvoeg en kalkvoeg gaan niet goed samen. Is er met een kalkmortel gemetseld? Dan is het verstandig om ook te kiezen voor een kalkvoeg. Als er reparaties uitgevoerd worden aan het voegwerk, gebruiken we hiervoor hetzelfde materiaal.

Werkzaamheden

Hieronder zie je al onze werkzaamheden staan die we ook voor jou kunnen betekenen. 
Laat ons weten waar we je mee kunnen helpen. We maken graag een vrijblijvende afspraak of een offerte voor je.

Een vrijblijvende offerte aanvragen?