Wat kunnen we voor je betekenen?

Gevelrestauratie

Gevelrestauratie is het zo goed en professioneel mogelijk in originele staat terugbrengen van een gevel met de materialen en vaardigheden van vroeger en de kennis van nu. Gevelrestauratie passen we vaak toe bij panden met een monumentenstatus. De uitstraling van het pand is daarbij beschermd en de buitengevel speelt hierin een belangrijke rol. Gevelrestauratie is meer dan het reinigen van de gevel en het herstellen of vernieuwen van voegen. Het herstellen van (sier)metselwerk en het aanhelen van plinten en speklagen kan nodig zijn. Bij oudere panden is scheurvorming een veelvoorkomend probleem. Het opsporen van de oorzaak en het herstellen van de scheuren is een belangrijk onderdeel van professionele gevelrestauratie.

Wat houdt gevelrenovatie in?

Gevelrenovatie

Schade aan je gevel? Scheuren in het metselwerk, verdwenen voegen, gescheurde voegen? Ontzettend vervelend, maar wij hebben een oplossing op maat voor je! Dat doen we middels gevelrenovatie. Dit is een vaak onderschat onderdeel van het onderhoud aan je huis. Regelmatig zie je langs de straat volledige gevels die vervallen zijn. Of misschien heb je er zelf wel mee te maken. Door de gevel juist te renoveren kun je een grotere schade voorkomen en daarmee dus veel geld besparen. Kortom, wanneer je een bepaalde schade aan je gevel hebt, kun je er maar het beste op tijd actie op ondernemen.

Het renoveren van je gevel is er in heel veel verschillende vormen. Problemen kunnen voorkomen van de voegen tot in de fundering. Elk probleem vraagt natuurlijk weer om een eigen unieke oplossing. Wij denken graag met je mee en staan je vervolgens graag van dienst om tot de beste aanpak over te gaan.

Voegen

De voeg bepaalt in sterke mate de uitstraling van uw woning of gebouw. Het type voeg, de kleur en de gebruikte materialen zijn hierbij belangrijk. Wij zijn een gecertificeerd voegbedrijf en hebben veel ervaring met restauratiewerkzaamheden aan gevels van monumentale panden. Ook voegwerk bij nieuwbouw en bestaande bouw voeren wij graag uit. Gaat je voorkeur uit naar een ambachtelijke snijvoeg of ga je voor de knipvoeg? Een glad platvolle of een geborstelde voeg is echter ook mogelijk. In het maken van de juiste keuze denken we graag met je mee.

Voegsoorten

Kenmerken van een kalkvoeg
Een kalkvoeg wordt veel toegepast bij rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. De kalkvoeg is altijd zachter dan of even zacht als de omringende baksteen. Dat is een waardevolle eigenschap bij buitenmuren. Die moeten immers veel vocht kunnen transporteren: van binnen naar buiten en van buiten naar buiten bij neerslag. Vochttransport vindt plaats via de weg van de minste weerstand. In geval van kalkmortel is dat de voeg. Kalkvoegen nemen eenvoudig vocht op en kunnen het ook weer snel afstaan. En als er een keer iets kapot vriest is het de voeg en niet de baksteen, want die neemt minder snel vocht op.

Voordelen van een kalkvoeg:

  • De grotere elasticiteit en vervormingscapaciteit: kalkmortels kunnen langer vervormingen in het metselwerk ‘opnemen’ en scheuren minder snel dan cementmortels.
  • Door de open poriënstructuur van kalk is de waterdampdoorlaatbaarheid groter dan bij cementmortels, wel twee keer zo groot.
  • Kalk bestaat uit fijnere deeltjes, waardoor de watervasthoudendheid groter is dan bij een cementmortel.
  • Kalk heeft een grotere plasticiteit, waardoor het met de blote hand hanteerbaarder is dan bij een cementmortel.

Kenmerken van een cementvoeg
Bij een cementvoeg is de baksteen vaak het zachtste en meest poreuze onderdeel. Gevolg: de baksteen neemt het vocht op en kan het niet door de voegen verder transporteren. Daarom moet het vocht ook weer via de baksteen uitdampen. Als het vriest kan de steen gemakkelijker kapot vriezen en zijn afgeschilferde bakstenen het resultaat. Cementmortels worden door metselaars graag toegepast omdat je er sneller mee kunt bouwen en omdat ze beter waterdicht zijn wat juist een probleem is bij ‘zachte bakstenen’. Cementmortels kun je alleen toepassen bij harde baksteen. Bij twijfel over de hardheid van de steen geldt de regel: zachte kalkvoeg aanbrengen.

Let op! Cementvoeg en kalkvoeg gaan niet goed samen. Is er met een kalkmortel gemetseld? Dan is het verstandig om ook te kiezen voor een kalkvoeg. Als er reparaties uitgevoerd worden aan het voegwerk, gebruiken we hiervoor hetzelfde materiaal.

Scheurherstel

Scheurvorming kan zowel bij oudere huizen en monumentale panden als bij nieuwe woningen voorkomen. We zijn opgeleid en gecertificeerd specialist in het herstellen van scheuren in de gevel. Hierbij maken wij gebruik van het Thor Helical verankeringssysteem. Door reparatie van het gescheurde metselwerk en het restaureren van de voegen in de gevel kan scheurvorming vrijwel onzichtbaar worden opgelost. Verankeringen worden voornamelijk van buitenaf aangebracht. Zo wordt overlast voor bewoners tijdens de werkzaamheden tot een minimum beperkt. Reparaties worden afgewerkt met speciaal restauratiemortel, waardoor er geen of nauwelijks kleurverschil in het voegwerk ontstaat. Zitten er scheuren in de gevel van uw pand? Wij helpen we u graag met de juiste oplossing.

  • Grondtrillingen door bijvoorbeeld zwaar verkeer of bouwwerkzaamheden in de buurt
  • Krimp of spanning in het metselwerk
  • Problemen met de fundering
  • Doorroesten van muurankers en/of spouwankers
  • Invloeden van het weer
  • Kozijnen die het gewicht van het bovenliggende metselwerk  niet meer kunnen opvangen

Stap 1 – Uithakken en herstellen

Beschadigd metselwerk rondom de scheur wordt indien nodig verwijderd en ingeboet. Kapotte stenen worden gerepareerd of vervangen.

Stap 2 – Aanbrengen wokkels

De voegen wordt uitgeslepen en de verankeringswokkels worden ingebracht in chemische mortel.

Stap 3 – Voegen

De verwijderde voegen worden weer aangebracht en waar nodig op kleur gebracht.

Gevelreiniging

De gevel bepaalt grotendeels de uitstraling van uw gebouw of woning. Nederlandse gevels bestaan vooral uit metselwerk. Naast gevels van rode of gele baksteen wordt er gewerkt met kalkzandsteen, betonsteen en MBI.

Na verloop van tijd raken gevels vervuild, door bijvoorbeeld weersinvloeden. Het reinigen van gevels is vakwerk waarin wij ons hebben gespecialiseerd. De wijze van gevelreiniging stemmen wij ragfijn af op de materialen van uw gevel. Dit is essentieel omdat een oude steen in kalkmortel nu eenmaal een andere aanpak vraagt dan een met cement gemetselde woning. Ook is er bij monumentale panden vaak sprake van een patinalaag die de oude uitstraling aan het pand geeft. Wij dragen er zorg voor om deze patinalaag maximaal te behouden.

Normaal verhardt de vrije kalk (carbonateren) die in de mortel zit in de poriën en is daardoor onzichtbaar. Maar bij overmatige waterbelasting, bijvoorbeeld regen, kunnen de poriën in het metselwerk geen koolzuur uit de lucht opnemen. Het gevolg is dat de vrije kalk langer als oplosbaar bestanddeel in de mortelstructuur aanwezig blijft waardoor de vrije kalk aan het oppervlak komt. Na droging carbonateert de kalk door de reactie met koolzuur uit de lucht en krijg je witte uitslag.

Wij brengen een middel aan met organisch zuur, dat veilig kan worden gebruikt voor het verwijderen van alle cement gebonden vervuilingen zoals, smet, cementsluier, witte uitslag in de vorm van Calcium Carbonaat. Tevens is het uitermate geschikt om kleurverschillen in voegwerk, ontstaan door witte uitslag, op te lossen. Het is een gebruiksklaar product en kan, onverdund zonder de gevel vooraf nat te maken, worden gebruikt.

Impregneren

Naast gevelreinigingen verzorgen wij ook het impregneren van gevels. Door een gevel te impregneren neemt het geen water en vuil meer op en kunt u algen- en mosvorming, schimmeloverlast, witte vlekken door zoutuitslag en vorstschade voorkomen. Omdat de gevel na de impregnering droog blijft, zal deze een grotere isolerende werking hebben zonder dat de ventilerende werking verloren gaat. Dit kan een aanzienlijke energiebesparing opleveren. De gevel is na het impregneren eenvoudig te reinigen. Doordat dit middel diep de gevel intrekt en dus niet bloot wordt gesteld aan UV- licht, blijft het jaren zijn werking behouden.

Metselwerk

We realiseren niet alleen voegwerk maar we brengen ook alle soorten metselwerk aan. Het principe van metselwerk is eenvoudig: bakstenen bijeengehouden met mortel. Juist omdat dit principe zo simpel is, kan het idee ontstaan dat ook het herstellen van historisch metselwerk eenvoudig is. Het tegendeel is waar: een verkeerde behandeling, materiaalkeuze of uitvoeringstechniek kan grote gevolgen hebben voor de gevel. Met onze eigen restauratie metselaars zijn we in staat kwalitatief hoogwaardig metselwerk aan te brengen met de techniek van vroeger en de kennis van nu.

Zijn je vragen nog niet beantwoordt?